Kools Auto's

Eindhoven
 

Youngtimers

Een youngtimer is een auto van 15 jaar of ouder. Dit geldt ook voor auto's die uit het buitenland komen en geïmporteerd worden. Deze auto's krijgen een nieuw kenteken, maar de RDW neemt de leeftijd over van de eerste tenaamstelling in het land van herkomst.

Een youngtimer is voor de zakelijke rijder (ook zzp!) fiscaal aantrekkelijk omdat u een bijtelling moet betalen over de werkelijke waarde van de auto en niet over de cataloguswaarde. Het percentage is wel hoger, namelijk (maximaal) 35%. Voor zo'n € 100 aan bijtelling per maand rijdt u een geweldige auto. 

Als voorbeeld. U rijdt een Audi A8 van € 120.000. Deze auto kost u (bij een nieuwe auto) ruim € 1.000 netto bijtelling per maand. Als de Audi A8 minimaal 15 jaar oud is, kost deze auto nog ca. € 8.000, deze auto kost u dan nog € 120 per maand.

Toelichting:

  • Nieuwe Audi A8: € 120.000 x 21% bijtelling = € 25.200 x 52% (IB-tarief) = € 13.103 per jaar (€ 1.092) per maand). Bij een tarief van 36% is dit € 756 per maand.
  • 15 Jaar oude Audi A8: € 8.000 x 35% = € 2.800 x 52% (IB-tarief) = € 1.456 per jaar (€ 121 per maand). Bij een tarief van 36% is dit € 84 per maand.

Een Volvo V40 (cataloguswaarde € 25.000) kost per maand ongeveer € 230, u kunt dus - qua bijtelling - beter een 15 jaar oude Jaguar of Audi kopen.

Klik hier voor een linkje naar de site van de belastingdienst.

_________________________________________________________________________________________________

Onderstaand artikel verscheen op 3 februari 2020 in AutoWeek:

DE YOUNGTIMER EN DE FISCUS

De enorme verkoopboost van elektro­auto’s afgelopen jaar beheerste het nieuws, maar een andere ontwikkeling is minstens zo nieuwswaardig!

…….

Er is echter een andere ontwikkeling die veel harder gaat: de veroudering van het Nederlandse wagenpark. Inmiddels is maar liefst 23 procent van de auto’s in Nederland (2 miljoen stuks) al ouder dan vijftien jaar. Dat was tien jaar geleden nog 12 procent. Voor zaken als milieu en veiligheid is dit geen goede ontwikkeling: nieuwe auto’s zijn in beginsel altijd zuiniger, schoner en veiliger dan modellen van 15 jaar oud. Zeker als we kijken naar zaken als fijnstof en NOx (erg belangrijk in deze stikstofcrisistijden) scheelt dat echt een slok op een borrel. Na Dieselgate zijn de homologatiecontroles op nieuwe dieselauto’s zeer streng en wordt de Real Driving Emissions of RDE gebruikt om te meten wat de auto daad­werkelijk uitstoot aan onder meer NOx.

……..

Voor zakelijke rijders is er nog een extra voordeel: voor auto’s van 15 jaar en ouder hoef je geen 22 procent bijtelling meer te rekenen over de nieuwprijs, maar 35 procent over de dagwaarde. Zo kost een mooie BMW 520i uit 2004 met 150.000 km op de teller € 9.500, dat is € 108 netto bijtelling per maand. Je betaalt evenveel voor een nieuwe Hyundai i10 van € 15.000. Niet zo gek dus dat de youngtimer een hoge vlucht neemt. Aan de occasionprijzen is dat al af te lezen. Een model van 15 jaar oud is vaak duurder dan een vergelijkbare auto van 13 of 14 jaar: vraag en aanbod. Veel mensen vrezen dat de overheid vanwege dit succes binnenkort het mes in die bijtellingregel zal zetten. Dit zou (hoewel niet ondenkbaar) extreem onterecht zijn. De youngtimer­regeling is anders dan bij EV’s nam elijk geen subsidie of stimuleringsmaatregel die je stopt bij te veel succes, maar een eerlijke fiscale behandeling op basis van het genoten privévoordeel dat moet worden belast.

……. 

Deze column verscheen eerder in AutoWeek nummer 4. Voor het volledige artikel klik hier

_________________________________________________________________________________________________


Vision Car Lease publiceerde onderstaand artikel op 2 juli 2020 op kun website:


Twijfel je over het rijden van een youngtimer? Wij geven jou alle voordelen op een rijtje!


Welke voordelen brengt het rijden van een youngtimer eigenlijk met zich mee? Iedereen zegt dat het fiscaal zo aantrekkelijk is.. maar hoe zit dit nou precies? In dit artikel geven wij jou een duidelijke uitleg over het rijden van een youngtimer op de zaak.

Bijtelling dagwaarde

Normaliter kennen we het bijtellingsysteem van 22% over de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto. De fiscus heeft dit vastgelegd voor een periode van 15 jaar.

Maar! Wanneer de auto een leeftijd heeft bereikt van 15 jaar (op de dag nauwkeurig) veranderd de bijtelling naar 35% over de ”waarde in het economische verkeer”, ook wel de dagwaarde genoemd.

Rekenvoorbeeld Youngtimer bijtelling

Wanneer jij een gloednieuwe auto met een catalogus waarde van € 60.000,- koopt is de bijtelling 22%. Jaarlijks dien jij dan € 13.200,- bij jouw inkomen op te tellen. Voor het gemak gaan we uit van een belastingschaal van 50%, dan ben jij netto per maand +/- € 550,- kwijt aan bijtelling.

Indien exact dezelfde auto 15 kaarsjes uit heeft mogen blazen en de dagwaarde nog € 7.500,- is, hoeft er nog maar 35% over dat bedrag te worden betaald. oftewel +/- € 110,- netto bijtelling!

De voordelen van een Youngtimer

Auto’s worden gekocht met voor het gemak 2 keuze groepen: rationele overwegingen (zakelijk) en emotionele overwegingen (passie/liefhebberij). Hieronder sommen wij ze voor jou op!

Rationele voordelen voor het rijden van een Youngtimer

1. 35% bijtelling over de dagwaarde
2. Ieder jaar opnieuw mag de dagwaarde worden bepaalt, oftewel ieder jaar goedkoper!
3. Kosten zoals bijvoorbeeld onderhoud, banden & brandstof mogen ten laste van de onderneming worden gebracht.
4. Waardevast, lage afschrijving (minder kosten).
5. Geen langlopende en ingewikkelde leasecontracten.

Emotionele voordelen voor het rijden van een Youngtimer

1. ‘Vroeger’ onbetaalbare en onbereikbare auto’s zijn nu fiscaal aantrekkelijk.
2. Ruim uitgeruste modellen voorzien van alle luxe.
3. Exclusieve uitstraling maar toch zakelijk verantwoord.
4. Formidabele rij-eigenschappen.
5. Ruime keuze uit echte liefhebbersauto’s.
6. Altijd een leuk gespreksonderwerp op verjaardagen en zakelijke afspraken!

Vragen na het lezen van dit artikel? Neem gerust contact met ons op. Stay tuned, want wij gaan regelmatig leuke berichten en nuttige info droppen op onze website! 🙂